U susret jeseni - saveti za uređenje životnog prostora

Kako nam se prikradaju hladni i sivi dani sve se više povlačimo u okrilje svog "toplog" doma. Par inventivnih i maštovitih promena koje bi zadržale sunce i vedrinu u našem prostoru bi nam učinilo predstojeći period veselijim.

Zimska bašta - staklenik.

Počnimo od zelenila, umesto spoljnog na dvorištima i terasama, sada treba obratiti pažnju na ono kućno. Organizovati ga u okviru "zimske bašte" ukoliko imamo dovoljno prostora za tako nešto. Stvoriti prijatan zeleni kutak u svom stanu ili kući, pogodan npr. za jutarnju kafu, prostor za vežbanje ili lep dodatak dnevnom boravku.

Tople boje u dnevnoj sobi unose živost.

Boje. Značaj boja i njihov uticaj na naše raspoloženje ne treba zanemariti. Ukoliko niste planirali krečenje, prostor oplemenite toplim detaljima. Nove zavese, veseli jastuci, prostirke ili tepisi neobičnog dizajna i boja, komad nameštaja u kontrastu sa postojećim, npr. fotelja u radikalno drugačijoj boji, dobra kombinacija je uvek sivo/crno nasuprot crvenom, braon u kombinaciji sa zelenom ili zlatnom, bela sa tirkiznom ili ljubičastom, mogućnosti su ograničene samo vašom maštom. Sitni detalji – vaze, svećnjaci, nova polica, ram za slike... Sve to dopunjuje opšti utisak o prostoru i njegovim vlasnicima.

Tapete kao mozaik živih boja.

Tapete se sada vraćaju na "velika vrata", a u raznovrsnosti boja i dezena sigurno ćete naći nešto što bi se uklopilo i u vaš prostor. Dovoljno je da jedan zid vaše sobe bude oblepljen tapetama.

Napravite plan kućnih aktivnosti, osmislite najadekvatniju scenografiju i uživajte u jeseni.

Autor koncepta: Vesna Stanković, dipl. arhitekta.